Първите пеликани в резерват Сребърна вече пристигнаха - по-рано в

...
 Първите пеликани в резерват Сребърна вече пристигнаха - по-рано в
Коментари Харесай

Пеликаните се завърнаха, зачервиха гуши

 

Първите пеликани в резерват " Сребърна " към този момент дойдоха - по-рано спрямо минали години. Причината за това е извънредно топлото време за сезона. В момента към 50 двойки от предпазените птици към този момент са построили гнезда, написа Дунав мост.

Според специалистът Момчил Петров в предишното те са се завръщали в началото  на март, само че последните години го вършат още в края на януари, тъй като няма продължителни и студени зими.

Силно зачервените гуши на пеликаните към този момент са знак за начало на размножителния интервал, а доста от двойките към този момент имат яйца.

" Инкубационният интервал, по литературни данни, е сред 30 – 32-33 дни. Така че допускаме, че някъде края на март, началото на април ще имаме поколение ", твърди Петров.

Миналата година, поради набези от хищници, пеликаните градиха гнездата си в източните елементи на резервата. Това в забележителна степен затрудняваше наблюдението им от туристите. Тази годна обаче още веднъж са се завърнали на обичайното място, тъй че гостите, ще идват напролет и лятото, ще могат да ги видят.

Модерна техника за онлайн наблюдаване на резервата към този момент разрешава на туристите да се любуват на пеликаните в действително време.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР